Floarea vietii

Floarea vietii

Zeus



         

                Zeus  este "Tatăl zeilor și oamenilor" și conducătorul zeilor de pe Muntele Olimp El este zeul cerului și fulgerelor în mitologia greacă. Omologul său roman este Jupiter omologul hindus este Indra și omologul etrusc este Tinia.
                El făcea parte din prima generație divină. Era cel mai mic dintre fiii lui Cronos și ai Rheei. Rheea, ca să-l scape de urgia tatălui său, care-și înghițea rând pe rând copiii de îndată ce se nășteau, i-a oferit sotului ei o piatră în locul pruncului (Cronos nu avea vederea buna). Rhea l-a ascuns pe Zeus în Creta, unde a fost îngrijit de către două nimfe, Adrasteia și Ida  Acestea îl hrăneau cu lapte de la capra Amaltheia și cu ambrozie. Cureții (apărătorii lui Zeus) îl protejau pe micul zeu și făceau zgomot cu armele când acesta plângea, ca nu cumva să-l audă Cronos. Când a crescut mare, Zeus a pus la cale, cu ajutorul Geei și al Metisei, detronarea tatălui său. După ce l-a otravit pe Cronos, făcându-l să-și verse înapoi copiii înghițiți. Zeus, împreună cu frații săi acum reîntorși la viață, i-au declarat război lui Cronos.
                Ca stăpân suprem și ca deținător al puterii supreme absolute, Zeus era cel care împărțea dreptatea printre oameni și zei, el era expresia echilibrului și a ordinii din natură și din societate. Era socotit zeul luminii, al fenomenelor naturale, deținătorul fulgerelor și, mai ales, al trăsnetelor - manifestare cu precădere a forței și a mâniei sale divine. El domnea în palatul său aflat pe crestele înalte ale Olimpului și de acolo, înconjurat de ceilalți zei, cârmuia destinele lumii, împărțind binele și răul printre muritori și veghind asupra împlinirii destinelor lor.
                Walter Burkert subliniază în cartea sa, Religie greacă: "Chiar si pe zeii care nu sunt copiii lui naturali ii creste ca un Tată ." Pentru greci, el a fost regele zeilor si al universului. Pausanias a observat ca "Zeus -regele cerului este comun tuturor oamenilor". Simbolurile sale sunt fulgerul, vulturul, taurul și stejarul. În plus, față de moștenirea indo-europeană, are anumite trăsături iconografice din culturile Orientului Mijlociu, cum ar fi sceptrul. Zeus este frecvent descris de artisti greci: în picioare, cu pași mari înainte, cu un fulger nivelat în mâna dreaptă ridicată sau așezat pe un tron în măreție.

No comments:

Post a Comment